Wie ben ik

Wie ben ik

Persoonlijk verhaal

Ik houd van reizen, innerlijke en uiterlijke, en ze komen overeen. Zo heb ik met partners, vriendinnen, groepen en alleen gereisd. Ik ben op vele prachtige en ook ruige plekken op aarde geweest, met verschillende doelen: van hoge bergen tot droge woestijnen, op avontuurlijke vakanties of stilte-retraites. Zo waren er fijne, actieve tijden in mijn leven, maar ook eenzame, depressieve perioden, waarin me de wanhoop nabij was. En altijd vond ik het moeilijk om thuis te komen.

Nu begrijp ik eindelijk waarom. M’n kindertijd was aan de buitenkant heel leuk en gezellig. Ik vond het heerlijk om in de bossen te struinen, te tennissen, hockeyen, turnen en pianospelen, ik was een vrolijk, beweeglijk kind, had veel vriendinnetjes en deed het goed op school. Ook m’n gezin zag er leuk en gezellig uit: we waren met z’n zessen en sport was de grote passie, waarover elk weekend druk gepraat werd bij het avondeten.

Maar van de binnenkant zag het er heel anders uit. De mishandeling was onzichtbaar. Waar we aan blootgesteld werden was voor ons ‘normaal’, maar de gevolgen voor mij ernstig, zowel psychisch als fysiek. Een lange zoektocht om te herstellen, begon al vroeg in m’n leven. Het leed was groot, en daarom m’n vastberadenheid en inzet om m’n doel te bereiken evenredig. Zo heb ik vele fysieke (medische), psychologische en spirituele paden bewandeld. Het waren goede, interessante wegen en vele ‘uitzichten’ vond ik geweldig, maar m’n doel bereikte ik nooit. Thuiskomen in mezelf, wat m’n eigenlijke – maar niet begrepen – doel was, kon ik niet.

Ik bleef hard werken aan mezelf, maar raakte meer en meer gefrustreerd en moedeloos. Het keerpunt kwam uiteindelijk toen ik de splitsing tussen mijn volwassen zelf en m’n innerlijke kind begon te helen. De ontdekking dat ik last had van NSS (Narcistisch Slachtoffer Syndroom) veroorzaakte dat ik m’n zelfverwijten (dat ik maar niet herstelde) in één keer kon loslaten en in m’n kracht kwam. Ik begreep nu ineens waar het aan lag, namelijk niet aan mij! Het uitgaan van m’n toenmalige relatie bracht me in diezelfde periode bij een diep hechtings-trauma, dat ik leerde doorvoelen en helen door contact te maken met m’n innerlijke kind. Toen langzamerhand voelde ik me thuiskomen in mezelf.

En ook al ben ik nog steeds op weg, m’n grote passie is ook anderen waar nodig weer terug te brengen naar henzelf.

Meld je aan

Ontvang nieuwe artikelen direct per mail als ze verschijnen.