Hulp bij trauma en negatieve emoties (EFT)

Hulp bij trauma en negatieve emoties (EFT)

Met trauma’s en negatieve emotionele reacties hoef je niet rond te blijven lopen. Er bestaan tegenwoordig zeer goede therapeutische methoden voor om ze op te lossen of tot rust te brengen. Dat geldt zowel voor eenmalige trauma’s, als voor trauma dat bestaat uit een serie van kleinere incidenten die langdurig plaatsvinden, zoals genegeerd worden in de kindertijd of slecht behandeld worden in toxische relaties.

Eén van die methoden is Emotional Freedom Techniques (EFT) en daar werk ik mee. Het is een zachte, eenvoudige ontspanningstechniek, die ingezet wordt om trauma’s op te lossen en negatieve emoties te kalmeren en neutraliseren. Ook kunnen negatieve overtuigingen op deze manier verdwijnen en plaatsmaken voor inzichten. Je hoeft niet bang te zijn voor wat je gaat voelen, want alles gebeurt in kleine stapjes waar jij in mee kan gaan en je voelt ze direct wegebben. De techniek is verbazingwekkend effectief en werkt snel.

Hoe gaat het:
De visie van EFT is dat de oorzaak van trauma’s en emoties een verstoring is van het energiesysteem in het lichaam. Daarom is de ingang van EFT dan ook lichamelijk:

Terwijl je een specifieke situatie voor de geest haalt waarbij je een lading voelt, klop je zelf een aantal keer op enkele acupressuur-punten aan de oppervlakte van je lichaam. Dit wordt uitgelegd in dit korte filmpje. Dit kloppen ontspant het zenuwstelsel, waardoor de betreffende verstoring loslaat.
Om de focus goed te houden, noem ik bij elk punt wat woorden, de emoties of zinnetjes die met de beladen situatie verband houden. Die zeg je na terwijl we één voor één op de verschillende punten kloppen (ik klop op mezelf). Na elke ‘ronde’ voel je na of er een verandering is opgetreden. Meestal wordt de lading snel steeds minder.

Resultaten
De resultaten, die ik tot nu toe gezien en ervaren heb, vind ik bijzonder. Sommige trauma’s of emotionele ‘knopen’, of oude negatieve overtuigingen laten in één of twee rondes al los. Zo was er vorige week een cliënt, die een nieuwe baan wilde. Ze schreef op mijn suggestie alle kenmerken op die haar ‘droombaan’ moest bevatten. Maar ze had een saboterende overtuiging, namelijk ‘Ik ben te oud voor de arbeidsmarkt’. (Ze is 57.) Drie weken nadat ze zichzelf in een EFT- sessie van deze overtuiging had bevrijd vond ze haar droombaan.

Vaak hoor ik dat cliënten direct al meer lichtheid of ‘zen’ ervaren. Ook is het gebruikelijk dat er tijdens het kloppen een ‘cognitieve shift’ ontstaat: de negatieve overtuiging die gekoppeld is aan het trauma of de emotie laat vanzelf los en een nieuw, helend inzicht ontstaat.

Wat zeggen cliënten:

‘Het is zo wonderlijk dat de intensiteit van de emotie zo snel afneemt!’ (M. van K.)

‘Wat een fijne sessie mocht ik met je beleven. Alles wat ik dacht te hebben aan overtuigingen bleek onwaar te zijn, al voelde het heel waar toen ik bij je binnen kwam! Met zoveel zorg, mededogen en liefdevolheid heb je met het tappen (EFT) begeleid dieper te komen bij mijn wens ‘gewoon te mogen zijn’ zonder daar hard voor te hoeven werken. Wat een opluchting, zachtheid en vrede kwamen er bij me terug! Het was fantastisch!’ (E. vd W.)

‘De EFT heeft mij meerdere malen geholpen om de negatieve gevoelens van een meegemaakte situatie te normaliseren.
Tijdens de klop sessie kwamen de emoties zeer heftig naar boven, maar zakten door het kloppen ook weer af. Op het laatst voelde ik geen lading meer en leek het of ik vanaf een afstand naar het meegemaakte kon kijken.
Liesbet houdt alles goed in de gaten en creëert een veilige sfeer, wat ook nodig is!’ (J. vd. M.)

‘EFT onder leiding van Liesbet is voor mij een fijne manier waarmee ik snel bij mijn gevoel kan komen en deze aandacht kan geven op een liefdevolle manier. Door dat te doen komt het los en ga ik daarna beter om met de gedachten en gevoelens die ik kan hebben vanuit het verleden. De snelheid van het effect is telkens verbazingwekkend.’ (L.B.)

Ik heb traumatrainingen gevolgd bij onder anderen Bessel van der Kolk en Peter A. Levine.
De EFT trainingen (level 1, 2 en 3) heb ik gevolgd bij Yvonne Toeset, tevens heb ik een Studiedag EFT gevolgd bij Steven de Nie.

Meld je aan

Ontvang nieuwe artikelen direct per mail als ze verschijnen.